Pompen en filters

Hoe kiest u een vijverpomp?

Afhankelijk van de groottte van de vijver kiest u een pomp. In eerste instantie wordt een pomp aangeschaft om het vijverwater in beweging te houden maar ze kunnen ook worden gebruikt voor watervalletjes, een fontein aan te sluiten of het water naar de filter te pompen. Voor een fontein is het belangrijk  te bepalen hoe hoog de pomp het water kan oppompen en het aantal liters dat hij per minuut kan verpompen. Voor een fonteinstraal van 50 cm is een pomp met een capaciteit van 30/40 liter per minuut geschikt. Speciale kopstukken geven een extra dimensie aan de fontein.

Wanneer de vijver troebel wordt kan dat verschillende oorzaken hebben, maar vaak biedt een filtersysteem uitkomst. Er zijn diverse soorten filtersystemen, het conventionele systeem die het water grof filtert, maar ook filters met twee- of meer kamers waar het water doorheen geleid wordt. Natuurlijk kunnen we u hierover uitgebreid inlichten.

Wat doet een vijverpomp?

Dat een vijverpomp de vijver schoon houdt is helaas een fabel. Deze misvatting komt tot stand door het aanwezige roosterkapje voor de ingang van de filter. Het roosterkapje van een vijverpomp is niet bedoeld om vuil uit de vijver te houden, maar vuil uit de pomp. Om de vijver goed schoon te houden zul je een filter nodig hebben. Dit kunnen zuiverende vijverplanten zijn of simpelweg een vijverfilter. De vijverpomp houdt de vijver wel gezond en zuurstofrijk. Zo leven uw vijverplanten en/of vissen altijd in een fijn klimaat.

Maar wat doet een vijverpomp nog meer? 

  • De vijverpomp dient als geleider van vuil water richting de filters die het vervolgens als schoon water terug laten stromen; 
  • Een vijverpomp helpt het water richting het hoogste punt van de vijver te pompen. Het is dus een essentieel onderdeel van een beekloop of waterval; 
  • Ook voor een fontein is een waterpomp van belang. Deze zorgt namelijk dat het water met hoge kracht door een fonteinkop wordt gepompt. 

Waarom een waterfilter?

Hoe meer vissen in de vijver, hoe beter het water gefilterd moet worden. Zeker bij een vijver met koikarpers waar geen planten in staan is het belangrijk dat het water goed wordt gefilterd. Heeft u een vijver met geen of weinig vissen, veel zuiverende planten en staat de vijver niet in de volle zon? Dan is een filter wellicht niet nodig. Een vijverfilter zorgt er namelijk voor dat vuil en afval uit de vijver verdwijnt. Het filter bestaat uit diverse ‘ruimtes’ waar het water doorheen gaat en zo wordt gefilterd. Resultaat? Een schoon, helder en gezonde vijver. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vijver