Vijver met vijverfolie
Het aanbrengen van vijverfolie
Na het uitgraven van de vijver is het tijd om de folie aan te brengen. De maat van de folie kun je het beste als volgt berekenen:
– Lengte: maximale vijver lengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm
– Breedte: maximale vijver breedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm
Druk de folie eerst zo goed mogelijk tegen de bodem en de wanden. Loop zo min mogelijk op de folie en werkt het liefst op blote voeten of kousenvoeten om beschadiging te voorkomen. Leg de folie vooral niet te strak! Wanneer de vijver straks gevuld wordt, worden de wanden en de bodem door de druk namelijk nog iets opzij en omlaag gedrukt.
Zolang er nog geen water in de vijver zit, lijken alle plooien in de hoeken erg lelijk. Daar zie je echter niks meer van als de vijver eenmaal gevuld is, want door de druk worden deze plooien platgedrukt. Ze vallen daarna veel minder op en vormen ook een mooie schuilplaatsen voor kikkers en salamanders en andere amfibieën.
Hoe belangrijk is bodembescherming bij het aanleggen van je vijver?
Nadat de vijver kuil gegraven is, kun je het beste een bodembescherming aanbrengen.. Dit vormt niet alleen een zacht en veilig bed voor de vijverfolie, maar is ook nuttig bij het optreden van hoge grondwaterstanden. Als de vijverfolie rechtstreeks op kleigrond gelegd wordt, kan opkomend grondwater de folie namelijk omhoog drukken. Leg daarom op alle horizontale vlakken eerst een laag van 10 cm wit zand. Het zandbed van grof wit zand verspreidt de druk van opkomend water en leidt het grondwater op deze wijze naar de zijkanten weg.
Druk het witte zand goed aan en leg hier een speciale synthetische beschermingsdeken op. Deze is verkrijgbaar bij bijna alle tuincentra. Gebruik geen oud papier of ander organisch materiaal. Deze bescherming rot namelijk binnen een paar weken weg.
De voordelen van vijverfolie:
- Hoogwaardige en duurzame materialen, die vriendelijk zijn voor het milieu en voor planten en dieren
- Overlappende platte lasnaden
- Bestand tegen rot en kou
- Wortelbestendig (met uitzondering van bamboe en verschillende soorten riet)
- Biologisch geen bezwaar
- Mogelijkheid van maatwerk met iedere gewenste afmeting
De vijver afwerken
Na het plaatsen van de vijver in de tuin kunt u de vijver op uw eigen manier inrichten. Denk aan verlichting, vissen, ontzettend veel verschillende soorten planten en nog meer!