Vijveronderhoud in het voorjaar: 5 dingen die je écht moet doen!

Vijveronderhoud in het voorjaar: 5 dingen die je écht moet doen!

Het voorjaar is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om uw vijver weer onder handen te nemen. Of u nu een kleine of grote vijver hebt, het onderhoud ervan is van groot belang voor de gezondheid van de vissen en het algemene ecosysteem. Volg deze 5 tips en tricks en u zal beloond worden met een stralende vijver die de show steelt in elke tuin. Ons tuincentrum in Odiliapeel is de one stop shop voor al uw must have vijverbenodigdheden en accessoires. 


1. Maak uw vijver schoon

De eerste en belangrijkste stap in het voorjaar is het schoonmaken van uw vijver. Verwijder bladeren, takjes en ander afval dat zich in de winter heeft opgehoopt. Zo voorkomt u dat het vijverwater vervuilt raakt. Gebruik hiervoor een skimmer of een net om alle drijvende objecten uit de vijver te halen. Verwijder ook eventueel slib en bodemvuil met behulp van een vijverstofzuiger. Het is ook raadzaam om de waterlijn van uw vijver schoon te maken met een doek. Wij hebben een ruim assortiment aan producten om uw vijver schoon te maken. 

2. Controleer de waterkwaliteit

Om de gezondheid van uw vissen te waarborgen is het essentieel om de waterkwaliteit van uw vijver te controleren. Gebruik hiervoor een watertestkit om de pH-waarde, de hardheid van het water en de concentratie van ammoniak en nitriet te meten. De optimale pH-waarde ligt tussen de 7,0 en 8,0 en de hardheid van het water moet tussen de 8 en 12 DGH liggen. Een hoge concentratie van ammoniak en nitriet kan schadelijk zijn voor uw vissen en moet dus worden vermeden. Wij kunnen de waterkwaliteit voor u testen om erachter te komen of uw vijverwater beschikt over de nodige mineralen en de gepaste pH-waarde heeft.  

Fontein vijverVerlichting in vijver

3. Laat uw vissen hun buikje rond eten met ons vitaminerijk visvoer

In de wintermaanden hebben uw vissen weinig tot geen voedsel nodig. Maar nu het voorjaar is aangebroken en de temperaturen stijgen. Het is weer tijd om ze regelmatig visvoer te geven. Begin met kleine hoeveelheden en kijk hoeveel uw vissen daadwerkelijk opeten. Te veel voer kan leiden tot een overbelasting van het filtersysteem en tot vervuiling van het vijverwater. Wij hebben verscheidene merken visvoer, voor elke vis wat wils. 

4. Reinig uw filtersysteem

Een goed functionerend filtersysteem houdt uw vijver rond en gezond. Reinig daarom uw filtersysteem grondig in het voorjaar. Verwijder alle vuil en slib dat zich heeft opgehoopt en spoel de filtermaterialen schoon met vijverwater. Controleer ook of de pomp nog goed werkt en of alle slangen en aansluitingen nog in orde zijn. Wij hebben filtersystemen en pompen in alle soorten en maten in ons tuincentrum zowel voor grote als kleine vijvers.  

Is uw pomp stuk en weet u er geen raad mee? Neem dan gerust contact met ons op, zo kunnen wij samen met u kijken of het product te herstellen valt of u misschien een geheel andere pomp nodig hebt. 

5. Plaats nieuwe waterplanten; niet alleen een verleidelijke blikvanger maar ook praktisch!

Waterplanten zijn niet alleen een streling voor het oog, maar dragen ook bij aan een gezond ecosysteem in uw vijver. Plaats nieuwe planten in het voorjaar en snoei bestaande planten. Zorg ervoor dat u voldoende planten plaatst om het water te zuiveren en om schuilplaatsen en schaduw te bieden aan uw vissen.

Waar vijverbenodigdheden kopen?

Of u nu op zoek bent naar nieuwe exotische vissen om uw bestaande verzameling uit te breiden of naar een heavy duty filtersysteem in ons tuincentrum in Odiliapeel hebben we alles wat u nodig hebt en veel meer. Onze hoogwaardige producten voldoen aan strenge kwaliteitseisen en worden aangeboden aan vlijmscherpe prijzen. Geef ons een seintje als u vragen hebt of ergens meer informatie over wenst. Ons deskundig team staat voor u klaar. Tevens zijn we telefonisch en per e-mail te bereiken. Wij hopen u snel te mogen verwelkomen. 

Openingstijden

Vijvers geven uw tuin een magische sfeer en hebben een rustgevend effect. Ze hebben niet alleen een spectaculaire uitstraling maar zijn ook een leefomgeving voor planten en vissen. Zorg ervoor dat uw vijver gezond blijft en goed onderhouden wordt. Als u deze 5 tips en tricks volgt, zal uw vijver het pronkstuk worden in uw tuin. Een plaats waar u lekker kunt wegdromen en tot rust komt. Wie wil dat nu niet?