Calla: Woonplant van de maand juni 2020

Calla: Woonplant van de maand juni 2020

De Calla, of officieel de Zantedeschia komt evenals de Anthurium en de Spathiphyllum uit de familie van de Araceae en wordt gekenmerkt door het trechtervormige schutblad (spatha). De eigenlijke bloemetjes, op de aar, zijn piepklein en minder opvallend. De grote populariteit van Zantedeschia is vooral ontstaan door grote uitbreiding van het zomer- en najaarsbloeiende assortiment. 

Veel aronskelkachtigen hebben een voorliefde voor moerassen. Ook Zantedeschia-soorten zijn moerasplanten die zich stevig in oevers verankeren. Van oorsprong is de aronskelk afkomstig uit Zuid-Afrika tot noordelijk naar Malawi en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Het zijn periodiek zompige, moerasachtige situaties die echter betrekkelijk kort blijven bestaan. Daaropvolgende lange perioden met droogte kan de plant goed overbruggen. 

Zantedeschia werd oorspronkelijk Arum aethiopicum of Ethiopische aronskelk genoemd. In die tijd (18e eeuw) was Afrika in het westen grotendeels onbekend en diende Ethiopië als representant voor bijna heel Afrika. Andere namen die de plant toebedeeld kreeg: Calla aethiopica, waarbij 'Calla' in het Grieks 'mooi' betekent. Verder werd ook de naam 'Richardia africana' gebruikt, naar de Franse botanicus Richard. Uiteindelijk hield men het op Zantedeschia, naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846) maar worden in de volkmond arum en vooral. Aethiopica is Grieks voor 'groeiend in het Morenland' of 'door de zon geblakerd'. 

De Zantedeschia wordt in de volksmond vaak Calla genoemd en ook arum is nog steeds een veel gebruikte naam. Vroeger kenden we eigenlijk alleen bloemen van de witte Zantedeschia aethiopica en werden ze vooral geassocieerd met rouw 

Verzorgingstips

De Calla is gemakkelijk in verzorging en kan lang plezier geven. 

  • De plant verlangt binnenshuis een zo koel mogelijke lichte plek, des te langer zal die bloeien. 
  • In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon. De temperatuur moet wel minimaal 5 -8 °C  blijven. 
  • De bloeitijd in de huiskamer is 2-12 weken. Buiten kunnen de planten langer doorbloeien, vooral wanneer de temperatuur lager is.  
  • Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regel matig water. 
  • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. 
  • De planten kunnen eventueel worden overgehouden door ze in de winterperiode een rustperiode te geven, waarbij de plant droog gehouden wordt en het blad zal afsterven. De knollen zullen een volgend groeiseizoen weer volop nieuwe bloemen geven. 
  • Uiteraard is de plant alleen voor decoratie en niet voor consumptie.