Top 5 zomerbollen

Top 5 zomerbollen

Nu de IJsheiligen vertrokken zijn is de grootste kans op nachtvorst verdwenen. Tijd om zomerbollen te planten of bloeiend en al in te slaan! Dan heb je deze zomer gegarandeerd prachtige bloemen in de tuin, op het terras en in de vaas. Want de meeste zomerbollen produceren mooie snijbloemen en bovendien bloeien ze eindeloos lang door als je telkens de uitgebloeide bloemen verwijdert.

Bollentoppers voor een bloemrijke zomer

1. Dahlia

Eigenlijk een knol in plaats van een bol en weer helemaal terug van weggeweest. Ze zijn er in tal van soorten en maten, met verschillende fraaie blad- en bloemkleuren en ook meerkleurige bloemen. Een dahliabloem kan cactus-, anemoon- en pomponvormig zijn. Je plant de knol oppervlakkig (dus niet te diep) in een pot of in de volle grond op een zonnige, beschutte plek en in goed doorlatende grond. Je kunt een dahlia in pot ook inzetten om later in het jaar kale plekken in de border mee op te vullen. Dan graaf je de vorstgevoelige zomerbloeier al dan niet met pot en al in.

2. Begonia

De begonia heeft net als de dahlia al een tijdje niet meer dat tuttige imago dat er lang aan kleefde. Op het ogenblik is bijvoorbeeld vooral de stippenbegonia helemaal 'hot'. Er zijn ontzettend veel soorten, voor in de tuin, maar ook als kamerplant. En er zijn eenjarige hangbegonia's waarmee je hanging baskets kunt vullen. Veel ervan hebben decoratieve bladvormen en -kleuren, naast enkele of dubbele bloemen in allerlei mogelijke kleuren. De bloemen kunnen ook licht geuren. De begonia is eigenlijk ook een knol. Er zijn goed winterharde en minder sterke soorten. Of je de begonia nu binnen of buiten zet: laat hem niet uitdrogen en zet hem niet in de volle zon. Plant een begoniaknol vrij oppervlakkig in de volle grond of in pot.

3. Lelie

Deze bol is goed winterhard en kan al vroeg in het jaar gepoot worden, minstens 10 centimeter diep. Lelies kun je in ons tuincentrum in Odiliapeel ook bloeiend en al kopen, ook weer in alle mogelijke kleuren, vormen en maten. Lelies houden van zon en doen het zowel goed in de volle grond als in pot. Zorg ervoor dat de lelie niet te veel wind kan vangen, want dan kunnen de hoog opgaande bloemstengels knappen.

4. Calla of Zantedeschia

Deze knol plant je op een diepte van circa 5 centimeter, of koop hem nu bloeiend en wel voor in de tuin of een pot in huis of op het terras of balkon. De vorstgevoelige bloeier gedijt in losse, goed gedraineerde grond en houdt van een lichte standplaats. Hoe zonniger hij staat, hoe dorstiger de exotische plant zal zijn. De Calla of Zantedeschia behoort net als de Flamingoplant (Anthurium) tot de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk de schutbladeren in plaats van de bloemen die zo mooi kleuren, van wit, roze, geel, oranje en rood tot zwartpaars. Lelijk geworden oud blad kun je van de plant knippen, dan maakt hij gewoon weer nieuw blad aan.

5. Gladiool

Naast de bekende grootbloemige gladiolen, ook wel zwaardlelies genoemd, zijn er kleinbloemige gladiolen en minigladiolen (Glamini’s). Ze zijn er in allerlei kleuren, effen of tweekleurig. Je kunt de bloemen verwerken in een boeket, of er gewoon lang van genieten in de tuin of moestuin of in een pot op het terras of balkon. De niet winterharde knol krijgt klokvormige, smalle of brede bloemen. Plant de knollen in mei zo'n 10 centimeter diep op een zonnige, beschutte plek in voedselrijke, kalkhoudende en goed doorlatende grond. Plant de knollen van de hogere soorten dieper zodat ze steviger staan en ondersteun deze ook. Zet je gladiolen in een vaas? Knijp dan de bovenste bloem uit de top voor een mooie, gelijkmatige bloei.