Vogelvriendelijk tuinieren

Vogelvriendelijk tuinieren

Wie wordt er nu niet blij van vogels in de tuin of op het balkon? Die vrolijk gekleurde kool- en pimpelmeesjes, het schitterende gezang van de merel en de kleine winterkoning. In de haag een nestje ontdekken waar de jongen hun kopjes bovenuit steken. Bovendien helpen vogels je bij het bestrijden van plaagdieren als bladluizen, slakken, kevers, torren, muggen en rupsen. Ons tuincentrum in Odiliapeel geeft je graag tips om vogels naar je tuin of balkon te lokken.

Maak je tuin of balkon vogelvriendelijk

Hoe meer planten en hoe gevarieerder de beplanting, hoe beter.
Zorg als het even kan voor een combinatie van voorjaarsbollen, eenjarigen, vaste planten, klimplanten, struiken, hagen en (kleine) bomen. Daarin vinden vogels voeding, bescherming en nestgelegenheid. Op je balkon kun je klimplanten tegen de muren of balkonreling laten groeien en potten, bakken en hangmanden vullen met bloembollen, eenjarigen, vaste planten, kruiden en kleine struiken of fruitboompjes. Hier komen allerlei insecten op af, waar de vogels wel pap van lusten.

Doornige bessenstruiken en bottelrozen

Hiermee bied je onze gevederde vrienden zowel voedsel als beschutting en nestplekken. Denk aan de lijsterbes, de zuurbes, de vuurdoorn, meidoorn, Gelderse roos en egelantier.

Klimplanten

Veel vogels broeden in klimplanten als klimop, klimhortensia en hop.

Hang een nestkast op

Handige tuiniers die van een leuk klusje houden kunnen zelf een vogelhuisje maken, maar in ons tuincentrum in Odiliapeel heb je keuze uit verschillende soorten nestkasten voor verschillende soorten vogels. Hang de nestkast op een beschutte plek, minstens 1,5 meter hoog en met de opening op het (noord)oosten. Het heeft geen zin heel veel vogelhuisjes dicht bij elkaar te hangen, want de meeste vogels hebben een eigen territorium en houden niet van buren - op zwaluwen en huismussen na. Houd minstens drie meter tussen twee nestkasten aan.

Water

Heb je geen vijver in de tuin? Zet dan een schaal of ondiepe bak water neer waaruit de vogels kunnen drinken en waarin ze een fris bad kunnen nemen.

Kattenbelletje

Heb je een kat? Bind deze dan een belletje om. Komt de kat van de buren in de tuin? Vraag hen dan om de kat een belletje om te binden. Ook voor een kattenbandje met belletjes kun je terecht in ons tuincentrum in Odiliapeel.

Nog steeds aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus? Volg dan het liefdesleven van verschillende soorten vogels en hun pril geluk op vogelbescherming.nl/beleefdelente.nl