Trend: voedselbos

Trend: voedselbos

In landen als Engeland en Duitsland zijn er al veel voorbeelden van Food Forests oftewel voedselbossen te vinden. Ook in Nederland en België begint dit duurzame systeem van natuur- en bodembeheer voet aan de grond te krijgen. Je kunt ook in je eigen tuin een voedselbosje aanleggen, of een paar slimme oplossingen hiervan toepassen. Je helpt de biodiversiteit ermee te vergroten, bespaart jezelf werk en plukt er ook de vruchten van.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een op de natuur en permacultuur gebaseerd voedselproductiesysteem, dat relatief onderhoudsarm is, terwijl de biodiversiteit en de bodemstructuur verbeterd worden. Een volgroeid bos produceert hout, blad en een grote verscheidenheid aan voedsel, zoals vruchten en noten. Dit alles zonder gebruik van (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen. Een voedselbos heeft ook geen bewatering nodig. Er wordt gewerkt met verschillende lagen beplanting, van bollen en knollen, bodembedekkers en struiken tot klimmers en bomen. Een voedselbosje is ook een heerlijke plek voor insecten als vlinders en bijen, vogels en kleine zoogdieren.

Wat zijn de voordelen van een eetbare bostuin?

  • Zonlicht en grond worden optimaal gebruikt doordat er verschillende lagen nuttige planten groeien
  • Onkruid krijgt weinig tot geen kans
  • Je kunt op een relatief klein oppervlak veel soorten voedsel laten groeien, van kruiden tot bessen en noten
  • Door de ontwerpprincipes van permacultuur (gebaseerd op een natuurlijke balans van grond, waterhuishouding en beplanting) toe te passen creëer je een natuurlijk ecosysteem dat weinig onderhoud vraagt en veel voedsel oplevert. Goed voor mens en natuur.

Wat groeit er zoal in een voedselbos(je)?

Je werkt met een slimme, gelaagde beplanting, van knollen in de bodem tot hoge bomen. Denk aan knolgewassen als daslook, aardperen en yacon. Dan komen bodembedekkers als aardbeien en pompoensoorten en kruiden als kruizemunt, wilde marjolein en roomse kervel. Kies noten- en bessenstruiken, zoals hazelnoten, frambozen, bramen, bosbessen, rode en zwarte bessen. In noten- en fruitbomen, zoals tamme kastanjes, walnoten, hartnoten, appel-, pereb- en kersenbomen, kun je eetbare klimmers laten groeien, zoals de Japanse wijnbes of zelfs een Siberische kiwi.

Het najaar is een prima tijd om te planten, want de grond is nog voldoende warm en vochtig. Het is zelfs de uitgelezen periode voor het planten van fruitbomen en bessenstruiken. Neem nu dus een kijkje bij de vele eetbare planten, kruiden, noten- en fruitbomen en bessenstruiken in ons tuincentrum in Odiliapeel.