Strelitzia: Woonplant van de maand september 2020

Strelitzia: Woonplant van de maand september 2020

Strelitzia is een opvallende verschijning met een tropische uitstraling die haar bijnamen als paradijsvogelbloem of vogelkopbloem eer aandoet. De plant heeft opstaande bloemstengels en stevige, opgaande bladeren die grijsachtig van kleur zijn. De opvallende bloeiwijze van Strelitzia reginae wordt gekenmerkt door horizontale schutbladen waaruit oranje en diepblauwe bloemdelen omhoog komen. De plant bloeit vrij laat in het seizoen omdat de grote bloemen wat langer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. September is dus de ideale maand om deze laatbloeier aan te schaffen. Ook zonder bloem is de plant al een prachtige woonplant, door de mooie langwerpige, opgaande bladeren. 

Herkomst

In Zuid-Afrika, waar Strelitzia oorspronkelijk vandaan komt, wordt de plant door vogels bestoven omdat die gemakkelijk op de stevige bloemen kunnen landen. De plant hoort bij de familie van de Strelitziaceae waarin vier soorten voorkomen, waarvan Strelitzia reginae de bekendste is. De plant is vernoemd naar de vrouw van de Engelse koning George III, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz die veel van planten hield. De tweede naam reginae betekent 'van de koningin'. Aan het begin van de achttiende eeuw is Strelitzia van Zuid-Afrika naar Europa gekomen.

Keuze assortiment Strelitzia

Er zijn diverse soorten Strelitzia die allemaal te herkennen zijn aan de recht opstaande stengels met stevige, grijsachtige bladeren. Kenmerkend zijn de bijzondere bloemen. De meest voorkomende soort is de Strelitiza reginae met schutbladen waaruit feloranje met daarin blauwe bloemen komen. Een wat minder bekende soort is de Strelitzia nicolai met veel grotere groene bladeren. De plant is wat lastiger in bloei te krijgen en wordt daarom ook als decoratieve bladplant ingezet. Veel Strelitzia bloemen en planten worden geïmporteerd uit gebieden rond de Middellandse Zee en Canarische eilanden.

Verzorgingstips

  • Strelitzia is een echte zonaanbidder: volle zon zal de bloei bevorderen. 
  • Als de plant bruine bladpunten krijgt, kunnen die worden afgeknipt. Oude verdroogde bladeren en bloemen kunnen worden weggehaald. 
  • Geef Strelitzia vooral in de zomer rijkelijk water en sproei de bladeren regelmatig om aantasting door spint te voorkomen. 
  • In het groeiseizoen elke twee weken wat plantenvoeding voor bloeiende of orangerieplanten geven.
  • In de zomer kan Strelitzia ook het terras of balkon op.
  • Om Strelitzia weer in bloei te krijgen is een rustperiode in de winter belangrijk. Wanneer de plant een aantal maanden droger en koeler staat zullen er zich weer nieuwe bloemknoppen ontwikkelen. Hoe ouder de plant, hoe meer bloemen.