Moestuinieren in maart

Moestuinieren in maart

Rol je mouwen maar op, want het moestuinseizoen kan weer beginnen! Een goed begin is het halve werk, dus zorg er nu voor dat je straks volop kunt oogsten en kunt genieten van lekkers uit eigen tuin – of van eigen balkon.

  1. Maak de grond klaar om te zaaien en te planten. Verwijder afgestorven planten en onkruid, schoffel en spit de grond eventueel goed om en verspreid organische meststoffen, zoals gedroogde koemestkorrels. Plaats plastic tunneltjes of dek de grond af met doorzichtig plastic, om de aarde droog te houden en sneller te laten opwarmen.
  2. Kijk in ons tuincentrum in Odiliapeel naar speciale moestuingrond en -voeding, verhoogde kweekbakken, kweekkasjes en vierkante-meterbakken.
  3. Zaaien maar! Je kunt nu, mits de grond niet te koud en te nat is, al heel veel ter plekke zaaien: doperwtjes, kapucijners, peultjes, prei, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, spruitjes en wortels.
  4. Plant of poot aardappels, uien, sjalotten en prei en plant bessenstruiken als je daar plek voor hebt. 
  5. Zaai in de vensterbank artisjok, aubergine, courgette, basilicum, komkommer, paprika’s en pepers voor.
  6. Houd voor de zekerheid vliesdoek en cloches bij de hand om de jonge gewassen tegen nachtvorst te beschermen. Houd ook slakken in de gaten en op afstand met koperringen, fijngemalen eierschalen, koffiedik, schelpen, grind of split.